KiertoKasvu-hankkeen Biohiili tutuksi -päivä toi yhteen asiantuntijat ja asiasta kiinnostuneet osallistujat Ylä-Savon ammattiopistolle kuulemaan biohiilen mahdollisuuksista sekä näkemään sen tuotantoon liittyviä laitteistoja käytännössä.


Ylä-Savon ammattiopiston Peltoniemen kampuksella 12.9.2024 pidetyssä demonstraatiopäivässä kuultiin tutkimustuloksia biohiilen mahdollisuuksista sekä päästiin konkreettisesti tutustumaan SoilCare Oy:n ja PUHI Oy:n biohiililaitteistoihin. Paikalla oli noin 25 asiasta kiinnostunutta osallistujaa ja laitteistoihin kävi tutustumassa myös YSAOn opiskelijoita. Biohiililaitteistot ja hankkeen toiminta olivat myös esillä YSAOn Päivä maalla -tapahtumassa 13.–14.9.2024.


Biohiili on puusta pyrolyysillä tuotettua hiiltä. Orgaanista ainesta kuumennetaan ilman happea, kunnes sen sisältämät nesteet höyrystyvät, jolloin jäljelle jää biohiili. Nesteiden poistuminen avaa jäljelle jääneeseen biohiileen avoimet “huokoset” joiden ansiosta biohiilen pinta-ala kasvaa moninkertaiseksi. Tämä avoin rakenne mahdollistaa veden ja ravinteiden varastoitumisen biohiilen sisälle. Pyrolyysiprosessin ansiosta orgaanisen aineksen ilmakehästä sitoma hiilidioksidi voi säilyä vakaassa biohiilen muodossa jopa satoja vuosia. Prosessissa syntyy biohiilen lisäksi myös lämpöä, joka voidaan siirtää hyötykäyttöön, sekä taloudellisesti arvokkaita tisleitä, joita voidaan jatkojalostaa moneen eri käyttöön.


Päivän aikana kuultiin puheenvuoroja alan asiantuntijoilta. Yliopistonlehtori Priit Tammeorg Helsingin yliopistosta esitteli tutkimustuloksia Suomesta ja maailmalta. Biohiilen hyvät vaikutukset näkyvät erityisesti kivennäismailla, joilla se auttaa parantamaan maan ravinne- ja vesitaloutta. Katri Juva Satafoodilta kertoi biohiilen taloudellisia näkökulmia maatilakäytössä. Varsinaisen biohiilituotannon lisäksi taloudellista hyötyä on mahdollista saada myös tisleestä, lämpöenergiasta sekä hiilikrediiteistä. Bioenergian Markku Suutari esitteli biohiilibisneksen kilpailutekijöitä. Pauli Tuovinen PUHI Oy:sta oli tuonut paikalle konttikokoisen jatkuvatoimisen biohiililaitteiston ja SoilCare Oy:n Tuomo Leppänen peräkärryyn mahtuvan panostoimisen laitteiston.


Asiantuntijapuheenvuorojen tallenteet ja materiaalit löydät täältä.