
Vuosi 2025 käynnistettiin BISNESTÄ KIERTOTALOUDESTA -tilaisuuksien osalta tutustumalla datan, digitaalisten ratkaisujen ja teknologioiden merkitykseen kiertotaloudessa.
Tilaisuuden aluksi pureuduttiin siihen, mitä data, digi ja teknologiat oikeastaan tarkoittavat, ja miten se liittyvät kiertotalouteen.
Dataa ovat esimerkiksi yrityksen varastotilanne, tuotteen materiaalit, ostokäyttäytyminen, tuotteen ja tuotannon suorituskyky, CO2-päästöt ja jäähdytysvesivirran lämpötila sekä määrä. Datalla itsellään ei ole arvoa, vaan arvo syntyy vasta, kun datasta jalostetaan hyödynnettävässä muodossa olevaa tietoa ja sitä käytetään päätöksenteon tukena. Kiertotaloudessa datan arvo syntyy sen jakamisesta. Oleellista on myös datan laatu, sillä se on edellytyksenä datan hyödyntämiselle.
Digitalisaatiolla tarkoitetaan prosessien, tarjonnan ja liiketoimintamallien uudelleenajattelua digitaalisten teknologioiden linssien läpi ja sen myötä uusien markkinamahdollisuuksien luomista. Kiertotalouden liiketoimintamalleissa teknologiat ja data toimivat mahdollistajina: digitaaliset alustat, jakamisalustat, laitteet, sensorit ja esineiden internet (IoT) hyödyntävät digitaalisuutta.
Teknologioilla ja älykkäillä ratkaisuilla tehostetaan resurssien käyttöä ja mahdollistetaan materiaalien kierto. Teknologiat voivat auttaa esimerkiksi tehottomuuksien tunnistamisessa ja toimintojen suorituskyvyn seuraamisessa sekä kysynnän ja tarjonnan optimoinnissa. Teknologia voi myös tukea älykkäitä tuotanto- ja kierrätysprosesseja sekä mahdollistaa paremman tuotteiden jäljitettävyyden. Näille kaikille teknologioille on yhteistä, että ne perustuvat dataan.
Datan merkitys kiertotaloudessa
Datalla optimoidaan prosesseja ja sen avulla voidaan suunnitella liiketoimintaa fiksummin sekä valmistaa ja käyttää tuotteita ja materiaaleja tehokkaammin. Data myös mahdollistaa tiedon jakamisen koko arvoketjussa valmistajalta loppukäyttäjälle – tämä tukee esimerkiksi uudelleenkäyttämistä, kunnostamista ja kierrättämistä. Kiertotalouteen liittyy monenlaista dataa, jota hyödyntämällä voidaan toteuttaa kiertäviä materiaalin arvoketjuja.

Esille tilaisuudessa nousi myös datan hyödyntäminen organisaatioissa, josta heräsi vilkasta keskustelua sekä oivallisia ajatuksia. Organisaation kehittyminen datan hyödyntämisessä voidaan jakaa neljään vaiheeseen:
- Organisaatio käyttää ainoastaan omaa sisäistä dataansa.
- Organisaatio käyttää oman datansa lisäksi myös ulkoisia datalähteitä ja avointa dataa.
- Organisaatio muodostaa löyhän datan jakamisen verkoston muiden toimijoiden kanssa.
- Organisaatio toimii kiinteänä osana tiivistä dataekosysteemiä, jolla on selkeät yhteiset palvelut, säännöt, sopimukset ja toimintamallit ja joka toimittaa yhdessä saumattoman palvelun loppuasiakkaalle.
Havainnollistavana esimerkkinä käytettiin Sitran luomaa nelivaiheista kehitysmallia organisaation kehittymisestä datan hyödyntämisessä.

Kestävyyttä älykkäillä ratkaisuilla
Tilaisuuden yrityspuheenvuoron piti AH-Talotekniikan Pekka Aho. AH-Talotekniikka tekee sähkösuunnittelua sekä tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla sähkönkäyttö on tehokasta, turvallista ja mahdollisimman pitkälle automatisoitua. Puheenvuorossa esille nousi muun muassa se, kuinka sähkösuunnittelulla on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa elinkaaritavoitteisiin, esimerkiksi älykkyyden lisäämisellä järjestelmiin.
Älykkäillä ratkaisulla voidaan saavuttaa vähähiilisiä ratkaisuja sekä saada aikaan energiasäästöjä. Keskeisenä viestinä esiin nousi myös se, että asioiden mittaamisessa ja datan keräämisessä oleellista on myös datan ja tiedon analysointi ja oikeanlainen hyödyntäminen. Puheenvuorossa havainnollistettiin myös konkreettisia case-esimerkkejä asiakkaille toteutetuista älykkäistä ratkaisuista sekä käytiin läpi alan tulevaisuuden trendejä.
Tilaisuussarjan seuraava osa pidetään keskiviikkona 5.2.2025, tuolloin teemana on Kiertotalouden liiketoimintamallit. Lue lisää seuraavasta tilaisuudesta ja ilmoittaudu mukaan.