BISNESTÄ KIERTOTALOUDESTA -tilaisuussarjan viides osa kokosi kiertotaloudesta kiinnostuneita Kuopion Klubille. Tämänkertaisena teemana olivat kiertotalouden liiketoimintamallit – miten niillä tuotetaan arvoa ja mistä yritykset voivat lähteä liikkeelle?

Tilaisuuden aluksi keskityttiin siihen, mitä kiertotalouden liiketoimintamallit oikeastaan ovat. Kiertotalouteen liitetään yleisesti viisi liiketoimintamallia;

Kiertävät raaka-aineet -mallissa yritykset hyödyntävät tuotannossaan kierrätettyjä ja biopohjaisia materiaaleja ja raaka-aineita, sekä uusiutuvaa energiaa. Arvoketjussa lineaariset ja kierrätykseen kelpaamattomat raaka-aineet korvataan kiertotalouden mukaisilla raaka-aineilla. Tämä onnistuu materiaalivalintojen ja suunnittelun avulla. Tässä mallissa tuotteiden suunnitteluprosessissa keskeistä on, että tuotteet suunnitellaan kestäviksi, korjattaviksi ja kierrätettäviksi.

Jakamisalustat -mallissa digitaaliset jakamisalustat lisäävät tuotteiden käyttöastetta ja täten edistävät resurssien tehokasta käyttöä. Mallissa yritys tekee resurssien jakamisesta helppoa tarjoamalla käyttäjilleen digitaalisen jakamisalustan, jossa tuotteita voi jakaa esimerkiksi uudelleenmyynnin, vuokrauksen, tai lainauspalvelujen keinoin.

Tuote palveluna -mallissa nimensä mukaisesti on kyse tuotteesta palveluna. Asiakas maksaa yritykselle tuotteen käyttöoikeudesta omistamisen sijaan. Malli kannustaa kasvattamaan tuottavuutta koko tuotteen elinkaaren ajan.

Elinkaaren pidentäminen -mallissa yrityksen tuotteita pidetään niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa mahdollisimman pitkään korjauksen ja huollon, päivittämisen, uudelleenmyynnin ja uudelleenvalmistuksen keinoin. Tuotteiden suunnittelussa otetaan huomioon se, että tuotteen elinkaari olisi edellä mainittuja keinoja hyödyntämällä mahdollisimman pitkä.

Resurssien talteenotto -mallissa tarkoituksena on hyödyntää elinkaarensa loppuun tulleiden tuotteiden raaka-aineita. Esimerkiksi yritysten sivuvirtoja hyödynnetään tässä mallissa arvokkaana raaka-aineena uusiin käyttötarkoituksiin. Resurssien talteenotto myös vähentää tarvetta ottaa käyttöön uusia neitseellisiä luonnonvaroja, ja täten tuo merkittäviä ympäristöhyötyjä.

Käytännössä organisaation toiminta voi kuitenkin olla yhdistelmä useammasta liiketoimintamallista.

Päivän puheenvuoron tilaisuudessa pitänyt tutkijatohtori Ida Parkkinen Itä-Suomen yliopiston Kestävän kiertotalouden tutkimuskeskukselta avasi yrityksen johtamista kohti kiertotaloutta: aloita pienestä ja hyödynnä jo olemassa olevia toimivia käytäntöjä, sido puhe kiertotaloudesta konkreettisiin tekoihin ja varmista kiertotalouden tuotteesi tai palvelusi arvonluonti asiakkaalle. Rakenteellinen muutos on hidasta, sillä muutos tapahtuu ajassa.

Yritysnäkökulmaa päivän teemaan tarjosi videotervehdyksen muodossa Circutus Oy:n Lotta Lilja, joka avasi Circutuksen liiketoimintamallia. Circutus on vertaisvuokraamo, jossa käyttäjät voivat vuokrata tavaroitaan muille tai vuokrata itse erilaisia tavaroita lyhyeksi ajaksi. Videotervehdys nosti esiin volyymin merkityksen alustataloudessa sekä herätti keskustelua ja ideoita tarjota myös vuokrattaviin tavaroihin liittyviä palveluita ja työsuoritteita alustalla.

Tilaisuussarjan seuraava osa pidetään keskiviikkona 9.4.2025, tuolloin teemana on Kyvykkyydet, kumppanuudet ja verkostot. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.